Write to us

We usually respond within 24 hours.

    eurofins 2

    eurofins 2
    credits about project

    Eurofins 2

    Dla Eurofins - jednego z niezależnych światowych liderów na rynku usług badawczych i laboratoryjnych w zakresie genomiki, farmakologii odkrywczej, medycyny sądowej, materiałoznawstwa oraz wspierania badań klinicznych - zaprojektowaliśmy w sumie 3 biura o łącznej powierzchni 4000 m², w których na co dzień pracuje ponad 600 osób.

    Biuro Eurofins GSC Poland, o powierzchni 1100 m2, mieszczące się na 5. piętrze w reprezentatywnym biurowcu Katowice Business Point przy ul. Ściegiennego w Katowicach, było drugim w kolejności biurem, które stworzyliśmy dla Grupy Eurofins na przestrzeni trzech lat (2018 - 2021).

    Założenia projektu

    Główne założenia projektu, które udało się zrealizować:
    ▪ zaprojektowanie biura łączącego w sobie: funkcjonalność, estetykę oraz dbałość o środowisko naturalne,
    ▪ stworzenie przyjaznego, ergonomicznego środowiska pracy, odpowiadającego na potrzeby organizacji oraz jej pracowników,
    ▪ dostosowanie przestrzeni do zróżnicowanych potrzeb osób pracujących w biurze (pomieszczenia typu open space, biura managerów, sale konferencyjne, focus roomy),
    ▪ wdrożenie procesu zarządzania zmianą, umożliwiające doskonalenie środowiska pracy w długotrwałej perspektywie,
    ▪ #LessWasteOffice: ograniczenie bezpośredniego wpływu aranżacji na środowisko naturalne, w tym ograniczenie zużycia energii i redukcja odpadów na etapie tworzenia biura, jak również w trakcie jego dalszej eksploatacji,
    ▪ nawiązanie w projekcie wnętrza do działalności laboratoryjnej grupy Eurofins.


    Motyw przewodni: świat widziany spod mikroskopu

    Jednym z założeń projektowych było stworzenie przytulnego i neutralnego wnętrza opartego na motywie przewodnim, nawiązującym do działalności firmy Eurofins. Jako motyw przewodni postanowiliśmy wykorzystać badania laboratoryjne oraz zdjęcia mikroskopowe. Okazało się że świat pod mikroskopem jest wielobarwny i porównać można go do dzieł sztuki abstrakcyjnej. W naszej koncepcji połączyliśmy jasne, bazowe kolory z formami i akcentami kolorystycznymi nawiązującymi do mikroskopijnych powiększeń próbek. Jasne tonacje ścian, posadzek, tkanin meblarskich zestawiliśmy z tapetami, detalami i dekoracjami w kolorach i formach tworzących mikroskopijne konotacje. Ponadto, do dekoracji wnętrza wykorzystaliśmy kilkadziesiąt niezwykłych zdjęć wykonanych z wykorzystaniem mikroskopu, które odprawiliśmy w ramy tworząc w kilku miejscach biura mini galerie. Piękno przyrody w skali mikro, przypominające obrazy malarstwa abstrakcyjnego, pokazują że nauka i przyroda mogą stać się nie tylko wielką inspiracją, ale także formą sztuki.

    #LessWasteOffice

    Przed przystąpieniem do prac projektowych dokonaliśmy inwentaryzacji zastanych elementów biura, pozostałych po poprzednim najemcy. W aranżacji - zgodnie z ideą Less Waste Office - uwzględniliśmy możliwość ponownego wykorzystania poszczególnych elementów oraz wyposażenia (zarówno w sposób bezpośredni, jak również pod kątem możliwości ich modyfikacji / dostosowania do założeń nowego projektu). Finalnie, w projekcie wnętrza Eurofins GSC Poland, zaadaptowaliśmy na nowo istniejące już elementy, takie jak m.in.:
    ▪ ściany i drzwi szklane,
    ▪ sufity podwieszane
    ▪ inne, drobne elementy wystroju wnętrza,
    ograniczając tym samym ilość odpadów już na pierwszym etapie życia biura.

    Dokonaliśmy optymalizacji wyposażenia pod kątem realnych potrzeb firmy, ograniczając do minimum ilość elementów dekoracyjnych. Jako elementy wykończenia wykorzystaliśmy materiały charakteryzujące się odpowiednią funkcjonalnością, ergonomią, odpornością, odpowiednio długim cyklem życia oraz możliwością recyklingu. Materiały zostały dobrane na podstawie analizy materiałów wykończeniowych pod kątem ich niezbędności, trwałości, a także możliwości dalszego przetwarzania, co przyczyni się do redukcji odpadów w dalszej eksploatacji biura.

    Ograniczenia zużycia zasobów energii

    Na powierzchni całego biura wymieniliśmy oświetlenie konwencjonalne na wysokiej jakości energooszczędne światło LED, które charakteryzuje się wysoką trwałością i możliwością utylizacji. W biurowej kuchni zastosowaliśmy energooszczędne urządzenia AGD, ograniczając ich ilość do niezbędnego minimum. Dodatkowym założeniem, które przyjęliśmy w celu ograniczenia zużycia zasobów energii, było maksymalne wykorzystanie światła dziennego w pomieszczeniach biurowych. W pomieszczeniach, w których wykorzystuje się naturalne światło, na ścianach i suficie użyliśmy jasnych, odbijających światło kolorów.

    #GreenOffice

    Biuro Eurofins GSC Poland zdobi 200 specjalnie wyselekcjonowanych roślin biurowych.
    W rozmieszczeniu roślin uwzględniono warunki panujące w poszczególnych pomieszczeniach oraz stopień ekspozycji na działanie promieni słonecznych tak, aby nie musiały być dodatkowo oświetlane. Szkolenie działu utrzymania w zakresie pielęgnacji roślin niweluje koszty ich eksploatacji oraz zapewnia długotrwałą żywotność.

    #GreenOffice

    Biuro Eurofins GSC Poland zdobi 200 (?) specjalnie wyselekcjonowanych roślin biurowych.
    W rozmieszczeniu roślin uwzględniono warunki panujące w poszczególnych pomieszczeniach oraz stopień ekspozycji na działanie promieni słonecznych tak, aby nie musiały być dodatkowo oświetlane. Szkolenie działu utrzymania w zakresie pielęgnacji roślin niweluje koszty ich eksploatacji oraz zapewnia długotrwałą żywotność.

    credits

    Lokalizacja: Katowice / biurowiec Katowice Business Point
    Typ wnętrza: Przestrzeń biurowa
    Klient: EUROFINS GSC Poland
    Powierzchnia użytkowa: 1100 m2
    Usługi: Projekt wnętrz, dystrybucja i produkcja mebli
    Projekt: Ofisovnia

    eurofins 2

    Are you intrigued by our implemented projects?

    Let's talk about your project