Napisz do nas

Zwykle odpowiadamy w ciągu 24h.

willa zacisze

willa zacisze
credits o projekcie

międzywojenna willa

Rewaloryzacja willi z lat 30. polegała na poszerzeniu funkcji o gabinet dentystyczny na parterze, przywróceniu zamurowanych arkad od strony frontowej, renowacji ogrodzenia, elewacji, stolarki drzwiowej, wymianie stolarki okiennej, wykończeniu wnętrz. W całym mieście jest zaledwie tylko kilka budynków willowych tej klasy, potwierdza to opieka Konserwatora Zabytków.

Założeniem projektu wnętrz było utrzymanie charakteru willi, renowacja wszystkich możliwych elementów jak cyklinowanie i olejowanie parkietu układanego w jodełkę, a nowe rozwiązania miały być współczesnym tłem dla historii.

współczesność i historia

Pomieszczenie socjalne z aneksem kuchennym to jedno z tych miejsc gdzie odważnie spotyka się współczesność z historią

Na poddaszu odrestaurowano i wyeksponowano więźbę dachową, która nadaje wnętrzom autentyczności.

kolor jako odważny akcent

Na klatce schodowej wyeksponowano ściany ceglane, odrestaurowano drewnianą barierkę z toczonymi tralkami, którą wraz z drewnianą podłogą zaakcentowano kolorem współgrającym z innymi detalami w budynku.

credits

Lokalizacja: Mielec
Typ budynku: Dom jednorodzinny z częścią usługową
Klient: Prywatny
Powierzchnia użytkowa: 250 m2
Usługi: Projekt Architektoniczny, Projekt Wnętrz
Projekt: Adam Cwanek, Bartłomiej Cieśla, Tomasz Żelazko
Nagroda: I nagroda SARP Podkarpackiego Przeglądu Architektury w kategorii Obiektów związanych z ochroną zabytków

willa zacisze

Zaintrygowały Cię nasze realizacje?

Porozmawiajmy o Twoim projekcie