Napisz do nas

Zwykle odpowiadamy w ciągu 24h.

    eurofins gsc it poland

    eurofins gsc it poland
    credits o projekcie

    eurofins gsc it poland

    Eurofins Scientific to międzynarodowa firma zajmująca się badaniami laboratoryjnymi, zapewniająca unikalną gamę usług w zakresie testów analitycznych. Jest także jednym z niezależnych światowych liderów na rynku usług badawczych i laboratoryjnych oraz w zakresie wspierania badań klinicznych. Eurofins Scientific zatrudnia 55 000 pracowników w grupie ponad 1000 niezależnych firm w ponad 50 krajach i prowadzi ponad 900 laboratoriów.

    Biuro dla Eurofins GSC IT Poland, w którym zatrudnionych jest blisko 120 wysoko wyspecjalizowanych ekspertów i menedżerów IT, świadczących usługi na rzecz klienta wewnętrznego - całej grupy Eurofins (50 krajów), jest trzecim biurem, które zrealizowaliśmy dla spółki Eurofins na przestrzeni ostatnich trzech lat.

    założenia projektu

    Główne założenia projektu, które zrealizowaliśmy:
    ● stworzenie dla blisko 120 ekspertów i menedżerów IT ergonomicznego środowiska pracy, uwzględniającego różnorodne funkcje pracy biurowej,
    ● upłynnienie komunikacji wewnętrznej oraz przepływu wiedzy i informacji pomiędzy poszczególnymi działami,
    ● stworzenie biura będącego odpowiedzią na zmiany kultury pracy, spowodowane pandemią COVID-19,
    ● stworzenie specjalnej strefy z ograniczonym dostępem dla działu SOC (Security Operation Centre),
    ● optymalizacja budżetowa - rozsądne połączenie optymalizacji kosztów inwestycji oraz troski o środowisko naturalne (3R: reuse, reduce, recycle),
    ● ograniczenie bezpośredniego wpływu aranżacji na środowisko, w tym: ograniczenie zużycia energii, zastosowanie materiałów w pełni nadających się do recyklingu oraz redukcja odpadów (zarówno na etapie tworzenia biura, jak również w trakcie jego dalszej eksploatacji).

    well-being office

    Biuro Eurofins GSC IT Poland to połączenie biznesowej elegancji oraz przytulnego, ciepłego wnętrza, stymulującego wymianę myśli, kreatywność oraz współpracę w swobodnej, przyjacielskiej atmosferze. Biuro przełamuje granice pomiędzy oficjalnymi, a nieformalnymi spotkaniami biznesowymi, oferując pracownikom i gościom elastyczne środowisko pracy, idealne do współdziałania, pracy w skupieniu, jak również odpoczynku. Jest także odzwierciedleniem tożsamości i kultury firmy, którą charakteryzują otwartość, wymiana wiedzy oraz duża liczba spontanicznych spotkań.

    Nowe biuro Eurofins GSC IT Poland to także odpowiedź na trwałe zmiany kultury pracy, spowodowane pandemią COVID-19. Eleganckie i wygodne wnętrze ma zachęcać do powrotu do biura po okresie home office oraz pomagać zachować równowagę emocjonalną pomiędzy pracą w biurze i pracą w domu (#WorkLifeBalance). Jednym z naszych głównych założeń było stworzenie biura, w którym przebywanie jest czystą przyjemnością - biura, w którym chce się spędzać czas i do którego chce się wracać.

    Ergonomiczne środowisko pracy Eurofins GSC IT Poland ma na celu wsparcie dobrego stanu zdrowia fizycznego i mentalnego pracowników, zwiększenie produktywności, a także ułatwienie pracy w modelu hybrydowym. Elastyczna przestrzeń biura zapewnia pracownikom możliwość wyboru miejsca realizacji zadań w najbardziej optymalnych dla nich warunkach, uwzględniając pracę w skupieniu. Biuro zostało wyposażone w wysokiej jakości ergonomiczne meble, w tym m.in. biurka z elektryczną regulacją wysokości, umożliwiające pracę w trybie sit-stand. Stylowe wnętrza biura, odmienne od znanych z branży IT standardów, przenikają się, tworząc wspólną całość.

    lounge office

    Wnętrze biura - zaprojektowane w stylu lounge i inspirowane stylem mid-century modern - przywołuje emocje związane z hotelowym lounge roomem, ulubioną restauracją lub kawiarnią, w której możemy spotkać się ze znajomymi, ale także oddać się kreatywnej pracy przy filiżance dobrej kawy. Elementy wystroju wnętrz, takie jak wygodne fotele, loże, wyspy barowe w strefach kafeterii, lamperie, oświetlenie, żywe rośliny, wysokiej jakości materiały wykończeniowe (m.in. naturalne drewno, mosiądz, terazzo, skóry, miękkie tkaniny), tworzą unikalny, restauracyjny klimat. Wychodząc na lunch podczas przerwy w pracy, możemy poczuć się jak w trakcie spotkania ze znajomymi w kawiarni w centrum miasta.

    Wielofunkcyjna strefa coworkingowa w stylu lounge, połączona z jadalnią oraz kuchnią, ma ułatwiać utrwalanie więzi pomiędzy pracownikami, a także pomaga budować poczucie przynależności do firmy. Aspekt ten jest szczególnie istotny w rzeczywistości postcovidowej naznaczonej indywidualnością oraz w środowisku pracy w systemie hybrydowym.

    funkcjonalność

    Biuro Eurofins GSC IT Poland uwzględnia różnorodne funkcje pracy biurowej i jest dostosowane do pracy zespołów projektowych. Zaprojektowana przestrzeń wspiera kulturę wymiany wiedzy oraz stymuluje kreatywność, odpowiadając na potrzeby pracy indywidualnej, jak również pracy zespołowej wewnętrznej i zewnętrznej oraz spotkań formalnych.

    Układ funkcjonalny, korytarzowy, został dostosowany do specyfiki pracy działów IT. Obejmuje 13 pomieszczeń wydzielonych dla 4-12 osobowych zespołów projektowych, 4 sale konferencyjne, focus roomy, miejsca codziennych spotkań, a także dwie kuchnie i strefę chillout. Elastyczny układ instalacji elektrycznych umożliwia dowolną aranżację biurek w większych pomieszczeniach. Sercem biura jest sprzyjająca integracji stylowa, multifunkcyjna strefa coworkingowa, połączona z jadalnią oraz kuchnią, stanowiąca także miejsce spotkań oraz wydarzeń firmowych.

    Strefa zespołu SOC (Security Operation Centre), której zadaniem jest stałe ulepszanie stanu bezpieczeństwa organizacji przy jednoczesnym zapobieganiu incydentom cyberbezpieczeństwa, jest strefą z ograniczonym dostępem, która została zabezpieczona przed nieautoryzowanym wejściem. Specjalnie dostosowane pomieszczenia z zapewnieniem najwyższych standardów i kontroli bezpieczeństwa, zajmują ok. 30% powierzchni biura.

    zrównoważona przestrzeń biurowa

    Jednym z głównych założeń projektowych, które udało się zrealizować jest zminimalizowanie negatywnego wpływu aranżacji na środowisko naturalne oraz ograniczenie odpadów - zarówno na etapie budowy biura, jak i w kolejnych latach jego eksploatacji. Wybierając lokalizację dla nowego biura, wspólnie z firmą Eurofins, która w swoim DNA ma zakodowane odpowiedzialne prowadzenie polityki środowiskowej, dokonaliśmy analizy kilku powierzchni biurowych rozważanych pod kątem nowej inwestycji. Uwzględniając możliwość ponownego wykorzystania istniejących aranżacji i elementów wyposażenia (zarówno w sposób bezpośredni, jak również pod kątem możliwości ich modyfikacji i dostosowania), wybraliśmy powierzchnię która najlepiej wpisała się w założenia nowego projektu.

    Tworząc space plan uwzględniający wcześniej zdefiniowane cele organizacji oraz potrzeby poszczególnych grup pracowników (m.in. sposób przemieszczania się po firmie, specyfikę pracy danego działu itp.), staraliśmy się w sposób maksymalny wykorzystać potencjał istniejącej przestrzeni. W efekcie tak przeprowadzonego procesu projektowego, stanowiącego przykład rozsądnego połączenia optymalizacji budżetowej oraz troski o środowisko naturalne, stworzyliśmy projekt biura, w którym aż 70% układu pozostałego po poprzednim najemcy pozostało nienaruszone, co w znaczny sposób przyczyniło się do redukcji odpadów już na pierwszym etapie inwestycji (pozostałe 30% biura zostało znacznie przebudowane ze względu na potrzeby działu bezpieczeństwa Security Operation Centre).

    less waste office

    W projekcie biura - zgodnie z ideą less waste - zaadaptowaliśmy na nowo istniejące już elementy, takie jak m.in. ściany i drzwi szklane, sufity podwieszane oraz inne elementy architektury wnętrz, a także wykorzystaliśmy ok. 70% istniejących instalacji wentylacyjnych i elektrycznych.

    W celu redukcji odpadów przeprowadziliśmy przemyślany research materiałowy, wybierając materiały i rozwiązania charakteryzujące się odpowiednią funkcjonalnością, ergonomią, odpornością, odpowiednio długim cyklem życia oraz możliwością dalszego przetwarzania, przyczyniając się do wdrażania modelu gospodarki o obiegu zamkniętym (m.in. wykładziny i podłogi zaprojektowane w sposób ekologiczny, z myślą o zrównoważonych rozwiązaniach, w całości nadające się do recyklingu). Zastosowane materiały i rozwiązania minimalizują negatywny wpływ na środowisko naturalne, wydłużają cykl życia biurowej aranżacji, a także zmniejszają koszt eksploatacji biura w długim terminie.

    Na powierzchni całego biura wymieniliśmy oświetlenie konwencjonalne na wysokiej jakości energooszczędne światło LED, charakteryzujące się wysoką trwałością oraz możliwością utylizacji. W biurowej kuchni zastosowaliśmy energooszczędne urządzenia AGD, ograniczając ich ilość do niezbędnego minimum, a także ekologiczne dystrybutory wody pitnej w systemie bezbutlowym, nie generującym plastikowych odpadów.

    credits

    Lokalizacja: Katowice / Biurowiec Katowice Business Point (6. piętro)
    Typ wnętrza: Przestrzeń biurowa
    Klient: Eurofins GSC IT
    Powierzchnia użytkowa: 1112 m2
    Liczba stanowisk pracy: 120
    Projekt: Ofisovnia
    Zakres realizacji: Projekt wnętrz, dystrybucja i produkcja mebli, project management

    eurofins gsc it poland

    Zaintrygowały Cię nasze realizacje?

    Porozmawiajmy o Twoim projekcie